De eerste voorjaarsbloeiers kondigen de lente aan in de winter

 De eerste voorjaarsbloeiers kondigen de lente aan in de winter

Beeld: © Wesley van der Linde

Digiqole ad

De afgelopen jaren komt het wel vaker voor dat de temperaturen in januari boven de 10°C uitkomen. Het is niet zo uitzonderlijk dat dat gebeurd, maar de afgelopen jaren hebben we vaak te maken met lange periodes met temperaturen in die grote-orde. Dit is al genoeg om de voorjaarsbloeiers zoals krokussen, narcissen, hazelaars, fluitenkruid en witte dovenetels te doen denken dat de winter gedaan is en de lente er snel zit aan te komen. Normaal beginnen de voorjaarsbloeiers pas te bloeien in maart.

Het nieuwe normaal

Elk jaar warmt de aarde en ook Nederland een beetje op, dit merken we zowel in de zomer (de eerste 40°C aangetikt in 2019) als in de winter, de afgelopen zeven jaar hebben we het moeten stellen met winters zonder echt langdurig winterweer, zoals het vroeger wel vaker voorkwam. De planten gaan bloeien wanneer ze zelf “denken” dat de winter voorbij is en de lente eraan komt, sommige planten doen dat op basis van de daglengte andere doen het op basis van de temperatuur. Als de temperatuur in januari dus al eens hoog uitvalt, kunnen sommige planten “denken” dat de lente aanbreekt en kunnen ze beginnen te bloeien.

Moest er een van de komende jaren nog eens een echte winter plaatsvinden, dan zullen de krokussen, narcissen en de rest van de voorjaarsbloeiers waarschijnlijk weer eens op hun normaal tijdstip bloeien. We zullen er maar aan moeten wennen dat de bloemen sneller uitschieten, net zoals we aan veel andere dingen zullen moeten wennen als de aarde blijft opwarmen.

Digiqole ad

Wesley van der Linde

Houd jij van reizen? Ben jij op zoek naar coole Nederlandse hotspots of leuke plekjes in jouw regio? Hier lees je de mooiste verhalen uit de regio en hartverwarmende nieuwtjes uit te stad. Ik ben dagelijks op pad met mijn trouwe camera om prachtige nieuwsfoto's te maken bij de artikelen op mijn website of voor nieuws- en mediabedrijven.

Gerelateerde artikelen