Lockdown zorgt voor drukte en afval in bossen en natuurgebieden

 Lockdown zorgt voor drukte en afval in bossen en natuurgebieden

Foto: © Wesley van der Linde

Digiqole ad

Nadat premier Rutte op 14 december een harde lockdown heeft afgekondigd en daarmee naast de horeca ook winkels gedwongen zijn om hun deuren voor het publiek gesloten te houden, zoeken veel mensen hun ontspanning in de Nederlandse natuur.

De massale toestroom van recreanten heeft helaas een sterke keerzijde.

Nu veel mensen hun ontspanning en vertier niet langer kunnen zoeken op voor hen bekende plekken, zoals winkels, restaurants, musea en sportscholen worden de paden verlegd naar de Nederlandse bossen. Helaas blijkt niet iedere natuurbezoeker op een even respectvolle manier om te gaan met de natuur.

Rommel door massale toestroom

Menig boswachter kan er inmiddels over meepraten. De Nederlandse natuur is helaas niet bestand tegen massale toestroom van dagjesmensen. Wandelaars wijken af van de aangelegde paden, en wandelen kriskras door de bosvakken. Volgens Staatsbosbeheer is dit zeker niet de bedoeling. “De toegangsregels staan duidelijk weergegeven op borden bij het betreden van het park. Het grootste deel van de natuurgebieden is uitsluitend toegankelijk op wegen en paden”.

Het grootste probleem is niet dat recreanten die komen wandelen zich buiten de gebaande paden begeven in de natuur. Het grootste probleem zit hem in het vele afval dat men achterlaat in de natuurgebieden. Ontsmettingsdoekjes, mondmaskers, blikjes, zakjes. Langs de drukst bewandelde routes kun je het allemaal terug vinden. Zelfs complete afvaldumpingen komen voor. Een zeer slechte zaak natuurlijk. Ondanks dat de boete op het dumpen van afval in een natuurgebied met 380 euro toch redelijk fors te noemen is, blijft de pakkans gering. Mensen gokken er op dat ze er wel mee weg kunnen komen.

Wandelen en sporten in de natuur

Natuurparken worden door veel mensen gebruikt voor een mooie wandeling met het gezin of met de hond. Nu sportscholen gesloten zijn gebruiken veel sporters de gebieden om aan hun conditie te kunnen blijven werken. Hardlopen, wandelen, trailrunning en fietsen; de Nederlandse bossen zijn bij uitstek geschikt om deze sporten te kunnen beoefenen. De bosgebieden zijn relatief compact, kennen slechts geringe hoogteverschillen en beschikken over het algemeen over goed aangelegde en bewegwijzerde paden.

De natuur kent een grote veerkracht en kan prima een grote toestroom van bezoekers opvangen. Tegen achtergelaten zwerfvuil staat de natuur machteloos. Wanneer we allemaal netjes onze rommel met ons mee terug nemen blijven onze natuurgebieden ook hun schoonheid voor toekomstige bezoekers behouden. Niemand weet hoelang de lockdown nog gaat duren. Laten we samen voorkomen dat ook een bevuilde natuur tot ons nieuwe normaal gaat behoren.

Digiqole ad

Wesley van der Linde

Houd jij van reizen? Ben jij op zoek naar coole Nederlandse hotspots of leuke plekjes in jouw regio? Hier lees je de mooiste verhalen uit de regio en hartverwarmende nieuwtjes uit te stad. Ik ben dagelijks op pad met mijn trouwe camera om prachtige nieuwsfoto's te maken bij de artikelen op mijn website of voor nieuws- en mediabedrijven.

Gerelateerde artikelen