Kantoren en scholen worden omgebouwd tot woningen

 Kantoren en scholen worden omgebouwd tot woningen

Beeld: © Wesley van der Linde

Digiqole ad

Wat doe je met oude schoolgebouwen en kantoren wanneer deze al een tijdje leeg staan? Je bouwt ze om tot woningen en appartementen! Deze trend werd vorig jaar ingezet om een ​​antwoord te bieden aan de stijgende woningprijzen en lijkt enkel maar aan populariteit te winnen.

Stijgende woningprijzen groot probleem voor jongeren

Een huis of een appartement kopen is de dag van vandaag bijna onmogelijk voor jonge mensen. Je moet niet enkel een grote voorschot bij de bank neerleggen om een ​​lening te verkrijgen, de huisprijzen zijn de afgelopen 10 jaar regelrecht de hoogte in geschoten.

Dit is een groot probleem voor jonge twintigers en dertigers gezien deze mensen vaak jarenlang moeten huren en een groot deel van hun loon in rook zien opgaan. Daarnaast is het voor deze mensen door hoge huurprijzen en woonkosten ook erg moeilijk om effectief een voorschot bij elkaar te sparen of geld vrij te maken om een ​​familie te starten.

Zijn nieuwbouwwoningen het antwoord?

Hoewel nieuwbouwwoningen natuurlijk altijd welgekomen zijn om deze woningcrisis op te lossen zij niet het antwoord waar jongeren op zitten te wachten. Heel wat jonge mensen willen namelijk in de stad wonen terwijl nieuwbouwwoningen vaak worden gebouwd buiten het stadsgedeelte met weinig of geen opties voor openbaar vervoer.

Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen en nieuwe appartementen in het stadscentrum ook vaak erg duur. Gezien bouwgrond in de stad erg zeldzaam is kan dit aan een hoge prijs verkocht worden wat dan weer een negatieve impact heeft op de prijs van nieuwbouwwoningen en appartementen in de stad.

Is antikraak een oplossing?

Heel wat jongeren hebben doorheen de jaren beroep gedaan op antikraak als een oplossing voor stijgende huurprijzen. Maar net omdat antikraak op zich werkt met erg korte contracten kan ook antikraak geen oplossing bieden tegen de stijgende huisprijzen. Daarnaast zijn antikraak woningen meer dan eens in opspraak gekomen omdat ze zo verloederd zijn en basis noodzakelijkeheden zoals verwarming of warm water ontbraken.

Kantoorgebouwen en scholen ombouwen tot woningen

Heel wat projectontwikkelaars hebben echter de stap genomen om oude kantoorgebouwen en scholen aan een prikje aan te kopen om deze dan te bouwen tot betaalbare woningen en appartementen. Zo kunnen projectontwikkelaars ervoor kiezen om de gebouwen te slopen om zo een kleine nieuwe woonwijk op de grond neer te planten, of om de kantoorgebouwen om te bouwen tot moderne appartementen voor jonge mensen en kleine gezinnen.

Meer leegstaande kantoorgebouwen door COVID-19

Door de Covid-19 pandemie zijn we met z’n allen meer gaan thuiswerken waardoor bedrijven zijn gaan inzien dat ze heel wat kunnen besparen door hun werknemers te laten hotdesken of gewoonlijke van thuis uit te laten werken. Op die manier is het aantal leegstaande kantoren de laatste tijd erg gestegen. Hoewel heel wat mensen – en vooral dan verhuurders, hopen dat we binnenkort weer terug op kantoor gaan zitten, zien vooral startups meer graten in thuiswerken en werken in coworking spaces dan het huren van dure kantoorpanden.

Einde van de woningcrisis?

Hoewel het ombouwen en verbouwen van leegstaande winkels, scholen en kantoorgebouw ervoor zorgt dat er heel wat nieuwe betaalbare en goede woningen op de markt komen, is dit enkel een pleister op de wonde omdat ook deze appartementen en huizen na enkele jaren weer aan waarde winnen en zo te duur worden voor de nieuwe kopers van dan. Er is momenteel dan ook geen einde in zicht al is het ombouwen van kantoorgebouwen en scholen een stap in de goede richting.

Grote bouwwerken in jouw buurt? Laat het ons weten!

Zijn er grote bouwwerken aan de gang bij jou in de buurt? Of misschien zijn jullie wel een projectontwikkelaar of immobedrijf dat een school of kantoor aan het verbouwen is om deze om te toveren tot nieuwe woningen? Laat het ons alvast weten, dan komen wij foto’s en video’s maken die dan door lokale en landelijke media gebruikt kunnen worden.

Het beeldmateriaal wordt op onze beeldbank geplaatst waar kranten, tijdschriften en andere lokale en nationale nieuwsuitgangen deze foto’s dan kunnen oppikken en gebruiken in hun publicaties.

Je kan onze nieuwsredactie /fotojournalist een persbericht of een nieuwstip te sturen om mooie en nieuwswaardige foto’s te maken.

Digiqole ad

Wesley van der Linde

Houd jij van reizen? Ben jij op zoek naar coole Nederlandse hotspots of leuke plekjes in jouw regio? Hier lees je de mooiste verhalen uit de regio en hartverwarmende nieuwtjes uit te stad. Ik ben dagelijks op pad met mijn trouwe camera om prachtige nieuwsfoto's te maken bij de artikelen op mijn website of voor nieuws- en mediabedrijven.

Gerelateerde artikelen