Bibberen voor de studenten van Avans in Breda

 Bibberen voor de studenten van Avans in Breda

Foto: © Wesley van der Linde

Digiqole ad

Bibberen voor de studenten van Avans in Breda, werd er buiten les gegeven door prof Michiel Michels om geld op te halen voor het goede doel. Het was niet warm, de maximumtemperatuur bereikte amper de 4°C, op het moment dat de leerlingen les hadden, was het nog wat kouder. Rond negen uur lag de temperatuur nog onder 2°C. Maar wat is de invloed van de temperatuur op de hersenen en concentratie van de leerlingen? En is buiten lesgeven beter dan digitaal lesgeven?

Gevoelstemperatuur

De leerlingen moesten een flinke jas aantrekken, want bijna twee uur stil zitten op een koude betonblok is natuurlijk niet direct aangenaam om in je t-shirt te doen. De temperatuur lag de hele tijd tussen twee en drie graden, doordat er amper of geen wind was, waren dit ook de gevoelstemperaturen. In de winter wordt de wind meegenomen in de gevoelstemperaturen, als er meer wind is, is de gevoelstemperatuur lager. In de zomer, koelt wind ook nog wel af, maar dan is luchtvochtigheid een andere belangrijke factor. Hoe vochtiger de lucht, hoe warmer het lijkt. Daarom lijkt het in de woestijn misschien minder warm dan in een regenwoud, ook al zijn de temperaturen in de woestijn meestal nog hoger.

Buiten of binnen?

De temperaturen in een schoolgebouw liggen meestal rond de 20°C. Dit is eigenlijk al iets boven de optimale concentratietemperatuur. In 1972 kwamen onderzoekers uit Groot-Brittannië erachter dat de optimale concentratietemperatuur rond 16-17°C ligt. Maar vooral bij hogere temperaturen konden leerlingen zich minder goed concentreren. De omgeving wordt dan gezien als aangenaam en dat gaf aanleiding tot minder oplettendheid en meer afleiding. Maar als je het echt koud hebt, ben je natuurlijk ook meer bezig met het jezelf warm te maken en uit te kijken naar wanneer je terug in een warme ruimte kan zijn. Dus dat is ook niet optimaal voor de concentratie. Maar als je jezelf warm kan kleden, is buiten lesgeven op koude dagen beter dan binnen lesgeven. Natuurlijk heb je dan wel andere praktische problemen: tafels en stoelen verhuizen, geen smartbord, etc.

studenten
Foto: © Wesley van der Linde

Als je thuis zit, zullen de temperaturen ook wel rond de 20°C. De concentratie op basis van temperatuur is dan natuurlijk hetzelfde als in een schoolgebouw. Als je online de lessen volgt, heb je natuurlijk minder die connectie met de klas en de leerkracht, je voelt minder de druk om effectief op te letten en in je kamer liggen allemaal dingen die je kunnen afleiden. Het concentratievermogen zal hier dan ook van af zien. Digitaal lesgeven kan ook moeilijk zijn voor de leerkracht, praktische proeven en toetsen kunnen moeilijker doorgaan, wat de motivatie van de leerling om de leerstof bij te houden nog doet verminderen.

Bekijk ook de nieuwsvideo.

Digiqole ad

Wesley van der Linde

Houd jij van reizen? Ben jij op zoek naar coole Nederlandse hotspots of leuke plekjes in jouw regio? Hier lees je de mooiste verhalen uit de regio en hartverwarmende nieuwtjes uit te stad. Ik ben dagelijks op pad met mijn trouwe camera om prachtige nieuwsfoto's te maken bij de artikelen op mijn website of voor nieuws- en mediabedrijven.

Gerelateerde artikelen